Ratownictwo górnicze w podziemnych zakładach górniczych ‒ zawodowe czy ochotnicze? - Rogacki, Artur (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. Wydawnictwo "Szermierz" sp. z o.o., 2023)
W artykule podjęto próbę analizy przepisów prawnych regulujących ratownictwo górnicze w podziemnych zakładach górniczych w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem ratownictwa zawodowego i ochotniczego na tle ratownictwa powierzchniowego. Przedstawiono modele rozwiązań organizacji ratownictwa górniczego u przedsiębiorcy. Opisano organizację ratownictwa górniczego wraz z opracowaniem jej struktury. Streszczono poszczególne podmioty wchodzące w skład ratownictwa górniczego: służby ratownictwa górniczego przedsiębiorcy oraz podmioty zawodowo trudniące się ratownictwem górniczym. Zasygnalizowano istnienie planu ratownictwa.
Keywords: ratownictwo górnicze; podziemny zakład górniczy; plan ratownictwa