„Niepodleganie karze z powodu cudzego czynu” z art. 16b kodeksu karnego skarbowego : Analiza krytyczna - Włodkowski, Olaf (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Celem opracowania jest analiza art. 16b kodeksu karnego skarbowego. Artykuł jest krytycznym zarysem tak zwanej klauzuli niepodlegania karze z powodu cudzego czynu. Przeprowadzono analizę z perspektywy ratio legis jej wprowadzenia, istoty tej instytucji oraz przesłanek ją aktualizujących, podstawowych zasad odpowiedzialności karnej za przestępstwo skarbowe, a także zasad odpowiedzialności za wykroczenie skarbowe, jak również funkcji, istoty oraz przesłanek stosowania instytucji zaniechania ukarania sprawcy z rozdziału 2 kodeksu karnego skarbowego uzasadnia uchylenie art. 16b.
Keywords: instytucje zaniechania ukarania sprawcy; zasady odpowiedzialności karnej za przestępstwo skarbowe; zasady odpowiedzialności za wykroczenie skarbowe; zasada winy w prawie karnym skarbowym; zasada odpowiedzialności osobistej w prawie karnym skarbowym; prawo karne skarbowe