Rural experiments with the management of basic resources : key characteristics of European ecovillages aiming at partial self-sufficiency in water, food and energy - Skrzypczyński, Robert (De Gruyter, 2021)
Celem niniejszego artykułu jest wstępne przeanalizowanie europejskich ekowiosek (tzn. ekologicznie zorientowanych wspólnot intencjonalnych) jako przykładu obecnych na terenach wiejskich oddolnych eksperymentów w zakresie zrównoważonego zarządzania żywnością, wodą i energią. W artykule przedstawiono zebrane w 2020 r.przez kwestionariusz ankietowy on-line dane empiryczne dot. zarządzania podstawowymi zasobami w 60 europejskich ekowioskach. Wyniki wskazują, że większość ekowiosek dąży do samowystarczalności w zakresie wody, żywności lub energii, a 50% usiłuje uzyskać pewien stopień samowystarczalności w tych trzech obszarach na raz. Jednocześnie ekowioski zwykle nie dążą do całkowitej samowystarczalności, a raczej do jej poziomu możliwego do osiągnięcia w praktyce,współpracując przy tym ze swoim otoczeniem. Ekowioski co prawda nie wpisują sięw konwencjonalny paradygmat wzrostu, ale mogą pomóc w transformacji na rzecz zrównoważonego rozwoju dzięki wskazywaniu możliwości i barier obniżania zużycia zasobów w jednostkach osadniczych bez pogorszenia indywidualnej i zbiorowej jakości życia.
Keywords: ekowioski; samowystarczalność; przemiany społeczno-techniczne; Water-Energy-Food Nexus; dewzrost