Przewodnik po systemie opisu (poziom A i B) - Kuźnik, Anna; Walczyński, Marcin; Gostkowska, Kaja; Paprocka, Natalia; Solová, Regina (2023)
Wersja polskojęzyczna materiału dydaktycznego opracowanego oryginalnie w języku angielskim w ramach projektu edukacyjnego Erasmus+ „Partnerstwa strategiczne” pt. „Towards a European Framework of Reference for Translation (EFFORT)" zrealizowanego na Wydziale Filologicznym Uniwersytetu Wrocławskiego w okresie 01.09.2020-31.08.2023, koordynowanego przez Universitat Autònoma de Barcelona. Materiał zawiera treść Przewodnika po systemie opisu (poziom A i B), odnoszącego się do kompetencji tłumaczeniowej tłumacza niespecjalistycznego (rezultat pracy intelektualnej nr 3 w projekcie EFFORT). Przewodnik jest dostępny w formie zakładki na stronie internetowej projektu EFFORT: https://www.effortproject.eu/pl/przewodnik-po-systemie-opisu/ (dostęp 09.10.2023). Materiał ten został przetłumaczony z języka angielskiego na polski przez polski zespół EFFORT w składzie: Anna Kuźnik, Marcin Walczyński, Kaja Gostkowska, Natalia Paprocka i Regina Solová. Tłumaczenie ukończono w październiku 2023 r. Konsultanci terminologiczni: Konrad Klimkowski z Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, Waldemar Martyniuk z Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie i Radosław Kucharczyk z Uniwersytetu Warszawskiego.
Keywords: kompetencja tłumaczeniowa; tłumaczenie pisemne; system opisu kompetencji tłumaczeniowej; poziom A, B, C; podpoziom A1, A2, B1, B2; deskryptor kompetencji tłumaczeniowej; Europejski System Opisu Kształcenia Tłumaczeniowego (ESOKT); Europejski System Opisu Kształcenia Językowego (ESOKJ)