Wpływ COVID-19 na wykonywanie zadań publicznych z zakresu oświaty - Biały, Sebastian (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Pandemia COVID-19 wywołała znaczące zmiany w funkcjonowaniu wielu branż gospodarczych, ale i samego ludzkiego życia. W czasach globalnego kryzysu administracja publiczna winna zachować ciągłość i stabilność swych działań, a w konkretnych przypadkach dostosować się do potrzeb obywateli. Pandemia dotknęła również jednostki systemu oświaty, zmieniając przy tym sposób nauczania z tradycyjnego na zdalne. Liczne projekty rządowe próbowały zagwarantować w tych ciężkich czasach równość dostępu do nauki za pomocą technik i metod nauczania na odległość. Autor zestawia również wyniki z dwóch egzaminów organizowanych przez Centralną Komisję Egzaminacyjną, badając, czy tzw. e-learning wpłynął znacząco na wyniki w nauce.
Keywords: zadania publiczne; prawo oświatowe; COVID-19; zdalna nauka; administracja publiczna