Działalność badawczo-rozwojowa w konstrukcji prawnej IP-Box na przykładzie usług programistów - Stasiak, Agnieszka (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Celem niniejszego artykułu jest określenie znaczenia definicji działalności badawczo-rozwojowej w regulacji prawnej IP-Box na przykładzie usług programistów. Cel zostaje osiągnięty poprzez analizę regulacji prawnych w przedmiocie IP-Box, objaśnień podatkowych, interpretacji indywidualnych oraz orzecznictwa sądów administracyjnych. W pierwszej kolejności przedstawiona została konstrukcja prawna definicji działalności badawczo-rozwojowej. W dalszej części opisany został stworzony na potrzeby niniejszego artykułu model programisty i świadczonych przez niego usług. Następnie dokonano kwalifikacji modelu usług programisty jako działalności badawczo-rozwojowej. Na zakończenie została przedstawiona praktyka organów podatkowych w przedmiocie możliwości korzystania przez programistów z preferencji podatkowej IP-Box. Artykuł udowadnia, że kwestią kluczową przy stosowaniu IP-Box jest określenie pojęcia działalności badawczo-rozwojowej, oraz wskazuje na podstawowe problemy przy kwalifikacji działalności podatnika jako działalności badawczo-rozwojowej.
Keywords: IP-Box; prawo podatkowe; programista; działalność badawczo-rozwojowa