Jurydyczny egalitaryzm a prawnopolityczny realizm - Ławniczak, Artur (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
W postfeudalnych czasach rozprzestrzenił się w ideosferze Starego Kontynentu dogmat równości wobec prawa, zgodny z demoliberalnym przesłaniem porewolucyjnej epoki. Jednakowoż na polskim przykładzie widać, że nie jest on bynajmniej w 100% realizowany. Wszak jego konsekwentne aplikowanie w prawnopolitycznej rzeczywistości powinno skutkować obowiązywaniem jednakowych przepisów dla wszystkich, tymczasem istnieją przecież immunitety, co oznacza, że osoby sprawujące w państwie ważne stanowiska lub funkcje są lepiej chronione „ze względu na szczególne znaczenie dla Dobra Wspólnego” przed potencjalnym ponoszeniem odpowiedzialności za niewłaściwe czyny. Poza tym warto przypomnieć, że przy konsekwentnie radykalnym rozumieniu jurydycznego radykalizmu niewskazane jest istnienie instytucjonalnego zróżnicowania czy też pluralizmu w sferze trzeciej władzy, z którym jak najbardziej mamy nad Wisłą do czynienia. Ergo występuje zjawisko różnych praw dla obywateli, egzekwowanych przez nieujednolicone sądownictwo, z czego wynika, że sformalizowany elitaryzm bynajmniej nie zniknął, tyle że przyjął nieco inną postać niż przed rozpanoszeniem się ludowładztwa.
Keywords: prawo; równość; przepisy; immunitety; elitaryzm