Dostęp do usług transportu publicznego w okresie epidemii wywołanej wirusem SARS-CoV-2 - Mielczarek-Mikołajów, Justyna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Artykuł dotyczy wykonywania zadania publicznego w postaci realizacji usług transportowych. Zmiany zachodzące w zbiorowym transporcie publicznym w ostatnich latach miały charakter dynamiczny poprzez wprowadzanie zasad zrównoważonego transportu. Epidemia COVID-19 spowodowała wiele daleko idących konsekwencji, które wiązały się nie tylko z ograniczeniami w zakresie dostępu do tych usług, ale także skutkowały zmianą preferencji wśród ich adresatów.
Keywords: transport; transport publiczny; pandemia COVID-19; wykluczenie transportowe