Niekomercyjne badania kliniczne jako remedium na wykluczenie społeczne w Polsce - Paplicki, Mateusz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Gdyby przybliżyć wskaźniki zdrowotne Polski do skali wskaźników na poziomie średniej EU, można by uniknąć około 20 tysięcy zgonów rocznie. Poziom dostępności do świadczeń opieki zdrowotnej oraz stan systemu ochrony zdrowia w Unii Europejskiej w głównej mierze zależy od poziomu wydatków na ten system. Pomimo tego, że od kilku lat wydatki publiczne na opiekę zdrowotną rosną, to Polska i tak pozostaje jednym z krajów wydającym najmniej na opiekę zdrowotną w Europie. Mniejsze wydatki na opiekę zdrowotną przekładają się na gorsze funkcjonowanie systemu ochrony zdrowia. Polska wciąż odstaje od najbardziej rozwiniętych krajów europejskich w zakresie oczekiwanej długości życia i śmiertelności z powodu chorób cywilizacyjnych. Ponadto w Polsce publiczne wydatki na leki są jednymi z najniższych w Europie. Skutkuje to tym, że polscy pacjenci mają bardzo ograniczony dostęp do najnowocześniejszej i najskuteczniejszej technologii medycznej. Szansa na odwrócenie tego niekorzystnego trendu są niekomercyjne badania kliniczne, dzięki którym polscy pacjenci mają szansę na wyjście z wykluczenia do nowoczesnych terapii lekowych.
Keywords: niekomercyjne badania kliniczne; wykluczenie społeczne; prawo farmaceutyczne; nowoczesne terapie lekowe; klif patentowy; potrzeby zdrowotne