Interwencjonizm państwowy na rynku usług turystycznych w warunkach pandemii COVID-19 - Niemczyk, Agata; Zamora, Paweł (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Spośród wielu branż turystyczna została w największym stopniu dotknięta skutkami pandemii COVID-19. Podmioty podaży rynku turystycznego blisko rok pozostały zamknięte, nie prowadząc swojej działalności. Pomocne w takiej sytuacji są mechanizmy interwencjonizmu państwowego, a w zbiorze ich narzędzi tarcze antykryzysowe oraz bon turystyczny. Celem artykułu jest zaprezentowanie skali wpływu pandemii COVID-19 na działalność turystyczną w Polsce oraz skali interwencjonizmu państwowego w tej branży. Praca ma charakter teoretyczno-analityczny. Wykorzystano typowe w takich opracowaniach metody badawcze: krytycznej analizy literatury przedmiotu, analizy dokumentów, analizy publikowanych danych wtórnych.
Keywords: turystyka; COVID-19; interwencjonizm państwowy; tarcza rządowa; bon turystyczny