Egzystencja wertykalna Petera Sloterdijka jako utopia dionizyjska - Huzarski, Maciej (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Artykuł jest próbą prezentacji metanoetycznego projektu Petera Sloterdijka jako indywidualnej utopii. W pierwszej partii tekstu nakreślone zostały antropologiczne założenia niemieckiego autora. Kolejną część szkicu poświęcono źródłom, konsekwencjom oraz pułapkom na poły terapeutycznej pozycji, którą zajmuje w swoich tekstach filozof. Dopiero wtedy – w trzeciej odsłonie tekstu –zwrócono się ku utopii „wertykalnej” oraz szczególnej jej modulacji, która próbuje dokonać mariażu filozofii oraz sztuki. Artykuł wieńczy próba zarysowania konsekwencji – także dla pedagogiki – indywidualnej utopii Sloterdijka.
Keywords: Sloterdijk; utopia indywidualna; antropotechniki; filozofia praktyczna; samodoskonalenie; ćwiczenie