Uproszczenie procedur administracyjnych w sprawach przedsiębiorców : wybrane zagadnienia związane z implementacją dyrektywy usługowej w prawie polskim - Pokryszka, Katarzyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Celem artykułu jest przedstawienie wpływu dyrektywy 2006/123 Parlamentu Europejskiego i Rady dotyczącej usług na rynku wewnętrznym na regulację ogólnych zasad proceduralnych załatwiania spraw przedsiębiorców, wprowadzonych najpierw w przepisach ustawy o swobodzie działalności gospodarczej, a obecnie uregulowanych w ustawie Prawo przedsiębiorców. Artykuł koncentruje się na budzącej największe kontrowersje w doktrynie prawa polskiego implementacji instytucji milczącego załatwienia sprawy, przyjętej w przepisach dyrektywy usługowej odnoszących się do systemów zezwoleń i procedur ich udzielania oraz na analizie możliwości jej zastosowania w postępowaniach administracyjnych w sprawach przedsiębiorców dotyczących działalności gospodarczej podlegającej reglamentacji w świetle przepisów prawa polskiego.
Keywords: przedsiębiorca; działalność gospodarcza; reglamentacja działalności gospodarczej; uproszczenie procedur administracyjnych; milczące załatwienie sprawy