Compliance jako prewencyjna forma informowania - Olszewski, Jan (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Celem artykułu jest ukazanie instytucji compliance jako użytecznej formy prewencyjnego informowania o obowiązującym prawie. Opisano ją w odniesieniu do aspektów pojęciowego, prawnego i organizacyjnego. W tekście pojawią się także odwołania do ewolucji tej instytucji w Polsce i propozycje jej praktycznego wykorzystania.
Keywords: compliance; prawo informacji; instytucje prewencyjne