Możliwości reakcji państwa na kryzysy a odpowiedzialność wobec inwestora zagranicznego - Ziemblicki, Bartosz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
W celu zabezpieczenia długoterminowych inwestycji zagranicznych podmioty gospodarcze zawierają z państwami goszczącymi umowy inwestycyjne na podstawie międzypaństwowych traktatów inwestycyjnych (dwustronnych lub wielostronnych). Obejmują one liczne instrumenty prawne mające tę ochronę zapewnić. Spory rozstrzygane są w ramach konwencji International Centre for the Settlement of Investment Disputes (ICSID), a interpretacja przepisów prawa przez trybunały orzekające okazuje się korzystna dla inwestorów. Prowadzi to do faktycznego istotnego ograniczenia możliwości reakcji państwa na kryzysy, rodzi bowiem odpowiedzialność względem zagranicznych podmiotów. Z tej przyczyny część państw rezygnuje z zawierania traktatów inwestycyjnych albo wycofuje się z tych już zawartych.
Keywords: inwestor zagraniczny; dwustronne umowy inwestycyjne; ICSID; klauzule parasolowe; klauzule stabilizacyjne