Funkcje organów administracji publicznej w zakresie gospodarki nieruchomościami - Mielczarek-Mikołajów, Justyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
W artykule poruszono kwestię funkcji organów administracji publicznej w zakresie gospodarki nieruchomościami. Na wstępie przedstawiono samo pojęcie funkcji, zwracając uwagę na jego wieloznaczność. Omówiono też pokrótce funkcje administracji, będące już wielokrotnie przedmiotem rozważań doktryny prawa administracyjnego. Opierając się na wnioskach płynących z tych analiz, a także dokonanej zwięzłej charakterystyce gospodarki nieruchomościami, wyróżniono i opisano funkcje: gospodarczo-organizacyjną, orzeczniczą oraz kontrolno-nadzorczą organu administracji publicznej wykonującego zadania z zakresu gospodarki nieruchomościami.
Keywords: organ administracji publicznej; funkcje organów administracji publicznej; gospodarka nieruchomościami