Władztwo organizacyjne jednostki samorządu terytorialnego w zakresie wykonywania jej zadań - Korczak, Jerzy (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Artykuł został poświęcony zagadnieniu władztwa organizacyjnego jednostek samorządu terytorialnego jako jednego z przejawów ich samodzielności w zakresie wyboru formy organizacyjnej wykonywania ich zadań. W tekście dokonano analizy form organizacyjno-prawnych stosowanych przez gminy, powiaty i województwa w zakresie prowadzonej przez nie gospodarki komunalnej.
Keywords: władztwo organizacyjne; gospodarka komunalna; gmina; powiat; województwo; jednostka budżetowa; samorządowy zakład budżetowy; spółka prawa handlowego