Informacja i prawo do informacji : wybrane zagadnienia - Blicharz, Rafał (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Artykuł przedstawia ramowo znaczenie informacji oraz prawa do informacji w systemie prawa. Autor przywołuje wybrane, proponowane w literaturze, definicje informacji w ogóle oraz w kontekście poszczególnych dziedzin nauki, a następnie formułuje własną propozycję pojmowania informacji oraz danych. Kolejne uwagi odnoszą się do prawnego aspektu znaczenia informacji w życiu człowieka oraz ich powiązania z wybranymi prawami człowieka.
Keywords: informacja; prawo do informacji; międzynarodowe i europejskie źródła prawa do informacji