Przesłanki prawne wsparcia przedsiębiorców - Powałowski, Andrzej (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Przedsiębiorcy korzystają z różnych form wsparcia i choć prawodawca wskazuje w tej kwestii na podmioty i instrumenty, to tylko sporadycznie wymieniane są przesłanki takiego wsparcia. Nie wynikają one wprost z aktów prawnych, ale należy je wywodzić z konstytucyjnej zasady społecznej gospodarki rynkowej. Przesłanki wsparcia można odnaleźć także w prawie przedsiębiorców, prawie pomocy publicznej oraz ustawodawstwie odnoszącym się do stanów nadzwyczajnych.
Keywords: wsparcie; przedsiębiorcy; przesłanki; działalność gospodarcza