Realizacja polityki innowacyjnej państwa — podmioty i sposoby realizacji - Popowska, Bożena (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Artykuł wskazuje, na czym polega uczestnictwo w realizacji polityki innowacyjnej państwa podmiotów usytuowanych w aparacie administracji publicznej — na przykładzie Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości oraz podmiotów działających w prywatnym sektorze badawczym o profilu innowacyjnym, jakimi są centra badawczo-rozwojowe. Tekst przedstawia formy realizacji polityki innowacyjnej państwa, podkreślając współwystępowanie w obrębie konstrukcji prawnej i działania obu podmiotów rozwiązań publicznoprawnych i prywatnoprawnych.
Keywords: polityka innowacyjna; polityka publiczna; Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości; sektor badawczy; agencje państwowe