Polityka lokalna w ujęciu systemowym - Glinka, Kamil (Instytut Politologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Rozdział jest próbą zobrazowania sposobu, w jaki Andrzej Antoszewski postrzega i analizuje politykę lokalną. Podział tekstu na cztery, wyraźnie wyodrębnione części pozwala na przedstawienie: (1) aktualnego stanu badań nad polityką lokalną, (2) wkładu wrocławskiego badacza w rozwój tej koncepcji, (3) recepcji owego wkładu oraz (4) elementów dorobku A. Antoszewskiego, które stanowią inspiracje dla badań polityki miejskiej prowadzonych przez autora niniejszego artykułu.
Keywords: system polityczny; ujęcie systemowe; polityka lokalna; polityka miejska; Andrzej Antoszewski