Zwierzęta jako ofiary przemocy domowej - Helios, Joanna; Jedlecka, Wioletta (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Przemocy domowej towarzyszy zjawisko przemocy wobec zwierząt. Jej ofiarami są zwykle zwierzęta domowe, a najczęściej występuje w postaci znęcania. Prawo karnenie nie traktuje przestępstw przeciwko zwierzętom jako przestępstw z użyciem przemocy, co czyni je „cichymi” ofiarami przemocy domowej. I to właśnie im poświęcono rozważania zawarte w niniejszym szkicu.
Keywords: okrucieństwo; przemoc domowa; przemoc wobec zwierząt; znęcanie; agresja