Przerwa w karze w świetle orzecznictwa Sądu Najwyższego i sądów apelacyjnych : przegląd judykatów za lata 2020–2021 - Mrozek, Kamila (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Praca poświęcona jest analizie orzecznictwa sądowego (Sąd Najwyższy oraz wybrane sądy apelacyjne) w zakresie dotyczącym instytucji przerwy w wykonaniu kary pozbawienia wolności. W obszarze zainteresowania autorki pozostawały jedynie najnowsze judykaty wydane w latach 2020–2021. W celu poprawy czytelności tekstu analiza konkretnego orzeczenia rozpoczyna się od zacytowania jego tezy, która to następnie opatrzona jest krótkim komentarzem. Omówione postanowienia koncentrują się wokół najważniejszych problemów, jakie powstają w związku z praktycznym wykorzystaniem przerwy w karze.
Keywords: przerwa w karze; względy osobiste; choroba psychiczna; kara łączna; kara pozbawienia wolności