Odpowiedzialność cywilnoprawna host providera - Żochowski, Wiktor (Wydawnictwo C.H. Beck, 2022)
Dobra osobiste przysługujące każdej osobie fizycznej oraz osobie prawnej stanowią bardzo liczną grupę uprawnień, której katalog otwarty prawodawca umieścił w art. 23 KC. Wraz z rozwojem technologii ochrona szeroko rozumianych dóbr osobistych uległa poszerzeniu na płaszczyznę cyfrową. Niniejszy artykuł omawia proces wdrażania wspomnianych regulacji do prawa polskiego, skupiając się przede wszystkim na opracowaniu tytułowej odpowiedzialności cywilnoprawnej host providera.
Keywords: odpowiedzialność prawna; host provider; technologia; Internet; usługodawcy; usługobiorcy