Ochrona konsumenta zawierającego umowy elektroniczne - Sobczak, Marlena (Wydawnictwo C.H. Beck, 2022)
Celem niniejszego opracowania jest przybliżenie mechanizmów ochronnych, jakimi ustawodawca objął konsumenta, noszącego miano słabszej strony zawieranych umów, w szczególności za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej. W związku z powyższym, zadaniem niniejszej pracy jest przedstawienie definicji pojęcia konsumenta, zarysowanie obowiązków przedsiębiorcy ukonstytuowanym na gruncie przepisów o prawach konsumentów oraz nakreślenie obowiązujących regulacji związanych z niedozwolonymi klauzulami umownymi. Powyższe zagadnienia zostaną przedstawione w odniesieniu do wyodrębnionej przez ustawodawcę kategorii umów zawieranych przez strony online, tj. umów elektronicznych.
Keywords: umowy elektroniczne; konsument; ochrona praw konsumenta; umowy zawierane na odległość