Kształtowanie się poczucia własnej wartości u dzieci z trudnościami rozwojowymi - Jędrzejowska, Agnieszka (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera, 2022)
Brak poczucia własnej wartości u dzieci może wynikać z niepowodzeń doświadczanych na zajęciach zorganizowanych czy w swobodnej zabawie dzieci. Brak częściowej lub całkowitej realizacji wymagań kierowanych od nauczyciela czy rówieśników powodował często u niektórych jednostek obniżenie nastroju i wycofanie. Stanowi to ważny wniosek dla osób odpowiedzialnych za organizowanie procesu edukacyjnego w placówkach, szczególnie w grupach integracyjnych, gdzie konieczne jest uwzględnianie możliwości i ograniczeń dzieci z trudnościami rozwojowymi.
Keywords: dziecko; poczucie własnej wartości; rozwój; trudności w rozwoju; edukacja