A retrospective measure of the quality of family upbringing– a proposition of a new tool - Kwiatkowski, Piotr; Jurczyk-Romanowska, Ewa (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera, 2022)
Artykuł informuje o opracowaniu i wstępnej walidacji nowego narzędzia badawczego Quality of Family Upbringing – Retrospective Measure (QFU-RM) [Jakość Wychowania Rodzinnego - Pomiar Retrospektywny]. Jest ono jednowymiarowe, mimo że integruje dwa aspekty wpływu rodziny na dziecko - właściwości systemu rodzinnego (prężność rodziny) oraz jakość intencjonalnego wpływu rodzicielstwa (autorytatywne rodzicielstwo).
Keywords: prężność rodziny; autorytatywne rodzicielstwo; wychowanie; pomiar retrospektywny