Związek publicznoprawny jako prawno-ustrojowa forma organizacji zbiorowości - Niżnik-Dobosz, Iwona; Niżnik-Mucha, Agata (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Autorki uzasadniają przydatność pojęcia związku publicznoprawnego dla rozważań prawnych prowadzonych w obrębie wspólnotowych (korporacyjnych) elementów w pojęciu demokratycznego państwa prawnego, analizowania wielopodmiotowości w obszarze wykonywania administracji publicznej, gdzie państwo występuje jako podstawowy związek publicznoprawny, a także w sferze zdecentralizowanej inne pochodne od niego (tworzone przez nie) związki publicznoprawne. Pojęcie to pozwala zarazem zróżnicować pozostałe podmioty tej administracji publicznej posiadające atrybuty osoby prawa publicznego, ale niebędące związkiem publicznoprawnym. Inspiracją dla przygotowanego tekstu jest dorobek prof. Tadeusza Bigi.
Keywords: związek publicznoprawny (pierwotny, pochodny); osoba prawa publicznego; jednostki samorządu terytorialnego; gmina; powiat; samorząd województwa; metropolia