Badanie samorządu terytorialnego w Europie : przykład Europejskiej Grupy Administracji Publicznej (European Group for Public Administration — EGPA) - Supernat, Jerzy (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Artykuł zawiera syntetyczne omówienie badań samorządu terytorialnego prowadzonych przez Stałą Grupę Badawczą nr 5: Samorząd Regionalny i Lokalny Europejskiej Grupy Administracji Publicznej (European Group for Public Administration — EGPA). Poczynając od momentu utworzenia w 2010 roku, Grupa 5 w coraz szerszym zakresie angażuje się w porównawcze badanie samorządu terytorialnego w Europie, stając się uznanym europejskim forum dla subnarodowej administracji i subnarodowego rządzenia.
Keywords: samorząd regionalny; samorząd lokalny; Europa; badania porównawcze; Europejska Grupa Administracji Publicznej