Podmiotowe aspekty prawa do świadczeń rodzinnych - Cendrowicz, Dominika (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Celem publikacji jest analiza kryteriów podmiotowych warunkujących prawo do świadczeń rodzinnych. Uwzględniona została problematyka beneficjentów świadczeń rodzinnych z niepełnosprawnościami, a także wpływ definicji rodziny zawartej w art. 3 pkt 16 ustawy z dnia 28 listopada 2003 roku o świadczeniach rodzinnych na przysługiwanie prawa do świadczeń rodzinnych. Sformułowane zostały także wnioski i postulaty w zakresie kryteriów podmiotowych, które zgodnie z ustawą o świadczeniach rodzinnych warunkują możliwość ubiegania się o regulowane tą ustawą świadczenia.
Keywords: świadczenia rodzinne; kryteria podmiotowe; osoby z niepełnosprawnościami; dodatek pielęgnacyjny; rodzina