Zakaz prowadzenia pojazdów w prawie wykroczeń — uwagi de lege ferenda : część pierwsza - Łucarz, Katarzyna; Muszyńska, Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
W opracowaniu Autorki przedstawiają aktualnie obowiązujący model zakazu prowadzenia pojazdów w prawie wykroczeń. Uwzględniając wątki historyczne, omawiają przyjęte w tym zakresie rozwiązania z zaznaczeniem wątpliwości interpretacyjnych dotyczących wybranych aspektów jego funkcjonowania. Wskazują też obszary, które ich zdaniem dowodzą wadliwości konstrukcji zakazu prowadzenia pojazdów. Rozważaniom w tym zakresie towarzyszą propozycje dalszych modyfikacji, które w opinii autorek prowadzą do bardziej racjonalnych rozwiązań normatywnych. Z uwagi na wielowątkowość poruszanej problematyki opracowanie zostało podzielone na dwie części.
Keywords: zakaz prowadzenia pojazdów; prawo wykroczeń; środek karny; kara dodatkowa; wykroczenie komunikacyjne