O zakazie stosowania kar cielesnych wobec małoletnich : polemika z artykułem Wioletty Jedleckiej - Grudecki, Michał (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Prezentowany artykuł stanowi polemikę z tekstem W. Jedleckiej pod tytułem Zakaz stosowania kar cielesnych a kontratyp karcenia wychowawczego. Wspomniany tekst porusza ważne zagadnienie na styku prawa karnego oraz prawa rodzinnego. W opinii autora czyni to jednak w sposób nie do końca uporządkowany, a tezy w nim postawione są w niektórych miejscach z sobą sprzeczne. Niniejszy artykuł stanowi zaproszenie do szerszej dyskusji na temat relacji zakazu stosowania kar cielesnych wobec pozaustawowego kontratypu karcenia małoletnich oraz do pogłębienia zaprezentowanej argumentacji.
Keywords: prawo rodzinne; prawo karne; kontratyp prawo do karcenia; kary cielesne