Uprawnienia kuratora osoby nieobecnej w postępowaniu administracyjnym - Deryng-Dziuk, Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Artykuł dotyczy uprawnień kuratora (przedstawiciela dla osoby nieobecnej) ustanowionego w postępowaniu administracyjnym dla osoby nieobecnej. Autor przedstawia charakterystykę tych uprawnień oraz podejmuje próbę ich usystematyzowania. Przedstawia wybrane kwestie dotyczące wykonywania tych uprawnień oraz prezentuje stosowne orzecznictwo sądowe. W tekście omówione zostały także podstawy prawne ustanowienia kuratora dla osoby nieobecnej w postępowaniu administracyjnym (art. 34 k.p.a.) w związku z art. 184 k.r.o. Stwierdzono, że właściwe zdefiniowanie uprawnień przysługujących takiemu kuratorowi budzi w praktyce pewne wątpliwości, które wynikają głównie z braku regulacji prawnej w tym zakresie.
Keywords: przedstawiciel osoby nieobecnej; postępowanie administracyjne; art. 34 k.p.a.; uprawnienia dyskrecjonalne; przedstawiciel procesowy