Podatki samorządowe : wybrane zagadnienia - Kobylski, Piotr (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Niniejsze opracowanie zostało poświęcone problematyce zagadnieniu podatków samorządowych. Głównym zamierzeniem badawczym jest charakterystyka tego, jaki wpływ mają wymienione powyżej regulacje prawne na ustalenia zakresu oddziaływania podatków samorządowych na samorząd terytorialny. W dalszej kolejności natomiast, w jakim zakresie i na jakiej podstawie prawodawca założył, że wypracowane rozwiązania legislacyjne zadecydują o sprawnie działającym systemie finansowania gmin, powiatów i województw. Otóż należy podkreślić, że system podatków samorządowych w obecnej postaci nie zapewnia wystarczających środków finansowych, za których pośrednictwem jednostka samorządu terytorialnego mogłaby kształtować przypisane jej zadania.
Keywords: podatki; samorząd terytorialny; dochody własne; Europejska Karta Samorządu Lokalnego; podział środków publicznych