Od rozmowy do korpusu Czyli jak zbierać i archiwizować dane mówione - Zaśko-Zielińska, Monika; Majewska-Tworek, Anna; Śleziak, Marta; Tworek, Artur (Quaestio, 2020)
Książka „Od rozmowy do korpusu”, czyli jak zbierać i archiwizować dane mówione podejmuje proble matykę badań nad polszczyzną mówioną. Autorzy zwracają uwagę na to, jak cenne są dane mówione oraz jaką rolę odgrywają one w słownikach ogólnych i korpusach języka polskiego – biorąc pod uwagę zarówno wydawnictwa tradycyjne, jak i nowoczesne wyszukiwarki i bazy internetowe. Wieloaspektowo przedstawiają metody pozyskiwania danych mówionych, a także poruszają zagadnienia związane z etyką badań wykorzystujących nagrania, kwestiami technicznymi i organizacyjnymi. Autorzy szczegółowo opisują proces gromadzenia danych mówionych i doświadczenia, jakie w tym obszarze mają dwie pracownie działające na Uniwersytecie Wrocławskim: Pracownia Polszczyzny Mówionej oraz Pracownia Fonetyki. W publikacji szczegółowo opisane są dwa projekty, które powstały we współpracy z konsorcjum CLARIN-PL: odzyskiwanie i archiwizacja materiału mówionego pozyskanego w ramach badań nad polszczyzną mówioną miast (materiał pochodził z lat 90. XX wieku), a także realizacja pierwszego etapu dużego projektu Biografie językowe Dolnoślązaków – pokolenie najstarsze, którego celem było nagranie i przetranskrybowanie wywiadów biograficznych z najstarszymi mieszkańcami Dolnego Śląska i Opolszczyzny. Wymiernym efektem obu projektów było opracowanie dokumentacji na potrzeby badań podobnego typu. Wypracowane wzory koniecznych dokumentów zostały dołączone do publikacji – w Aneksie książki znajdują się: List do nagrywanych, Scenariusz rozmowy, Karta metadanych, Karta opisu sytuacji, Tekst do przeczytania, Podziękowanie. Autorzy zaadaptowali również schemat opisu metadanych Dublin Core i dostosowali go do potrzeb pozyskiwania danych metodą wywiadu biograficznego
Keywords: mowa; polszczyzna mówiona; transkrypcja; anotacja; gerontolingwistyka; wywiad biograficzny; metadane; etyka badań naukowych; archiwizacja