Prawo islamu a prawo pracy w państwach muzułmańskich - Skowron, Radosław T. (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
W polskiej literaturze prawniczej oraz tej poświęconej studiom nad cywilizacją muzułmańską analiza wybranych zagadnień prawnych związanych z prawem islamu jest cały czas zjawiskiem rzadkim. Problematyka wpływu szariatu na prawo pracy w krajach muzułmańskich nie była natomiast jeszcze nigdy w Polsce przedmiotem zainteresowania. Tymczasem wyznawcy islamu stanowią dziś niemal jedną czwartą światowej populacji, zwiększa się liczba imigrantów do Polski z państw zrzeszonych w Organizacji Współpracy Islamskiej, dynamicznie rośnie w naszym kraju wartość inwestycji zagranicznych pochodzących z krajów islamskich, a dodatkowo polscy przedsiębiorcy coraz śmielej poszukują rynków zbytu w takich rejonach jak Zatoka Perska. Artykuł stanowi próbę przybliżenia relacji, jaka zachodzi między źródłami prawa islamu, jakimi są Koran i Sunna, a regulacjami prawa pracy przyjmowanymi w krajach muzułmańskich. Analiza wzbogacona została o tło historyczne i ustrojowe, w ramach których szariat współkształtował regulacje dotyczące zatrudnienia.
Keywords: prawo islamu; szariat; prawo pracy; Koran