Ochrona klimatu determinantem integracji systemu energetycznego - Pinkas, Aleksandra (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Nieograniczona eksploatacja zasobów Ziemi przez człowieka powodująca emisję gazów cieplarnianych stanowi główną przyczynę radykalnego wzrostu temperatury globalnej. Negatywne dla przyszłości życia na Ziemi zmiany klimatyczne przekroczyły dopuszczalne ekstremum, a ich skutków współczesna nauka nie jest w stanie przewidzieć. Tempo wzrostu globalnego ocieplenia dało asumpt do zmiany geopolityki ukierunkowanej na połączenie celów ochrony klimatu i wzrostu gospodarczego, których realizacja nastąpi w drodze przyjęcia stosownych zmian prawnych. Proces przemian na rzecz zrównoważonego rozwoju gospodarki światowej określany mianem transformacji klimatyczno-energetycznej obejmuje wszystkie sektory gospodarki. Jednakże w pierwszej kolejności zielona transformacja zorientowana na osiągnięcie neutralności klimatycznej musi nastąpić w sektorze energii, odpowiedzialnym w najwyższym stopniu za produkcję emisji gazów cieplarnianych. Obecny model funkcjonowania systemu energetycznego oparty na paliwach wysokoemisyjnych nie jest zdolny przyjąć prymatu wartości ochrony klimatu oraz pozwolić na wdrożenie dominującej generacji z odnawialnych źródeł energii i gazów zdekarbonizowanych. Dlatego scentralizowany łańcuch dostaw energii będzie wymagał przekształcenia do modelu wielokierunkowego określanego mianem zintegrowanego systemu energetycznego. Warunkiem skutecznego przeprowadzenia transformacji klimatyczno-energetycznej będzie dążenie do szerokiej integracji pomiędzy nowymi nośnikami energii. Integracja ta obejmować będzie współpracę w ramach wielu źródeł wytwarzania zielonej energii oraz współpracę transgraniczną w tym zakresie. Celem artykułu będzie wyjaśnienie znaczenia prawnego zagwarantowania prymatu ochrony klimatu jako determinantu zmian w systemie energetycznym oraz tego, w jaki sposób będzie funkcjonował zintegrowany system energetyczny.
Keywords: ochrona klimatu; neutralność klimatyczna; transformacja energetyczna; zintegrowany system energetyczny; odnawialne źródła energii