Medialne (re)prezentacje biedy i bogactwa w programie rozrywkowym: „Biedny dom – bogaty dom” emitowanym w Polsat Cafe – perspektywa badań pedagogicznych - Zaworska-Nikoniuk, Dorota (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera, 2022)
Celem podjętych badań jest poznanie dominujących przekazów odnoszących się do ubóstwa i bogactwa w programie rozrywkowym pt. Biedny dom – bogaty dom, emitowanym w telewizji Polsat Cafe. Podstawę analityczną stanowią podstawowe kategorie pedagogiczne, wyznaczające ramy, tj.: dom rodzinny, rodzina, dziecko, edukacja, wykształcenie, praca zawodowa.
Keywords: bieda (ubóstwo); bogactwo; kategorie pedagogiczne; analiza dyskursu; media masowe