Struktura rodziny i oczekiwania wobec ról rodzinnych w opinii Polaków - Chojnacka, Barbara; Iwański, Rafał (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera, 2022)
W artykule przedstawiono wyniki analizy danych obrazujących stosunek Polaków do dwóch kwestii: wymogu pełności rodziny jako warunku tworzenia najwłaściwszego środowiska wychowawczego dla dziecka oraz tradycyjnego układu ról w rodzinie, szczególnie ze względu na zadania przypisywane kobietom i mężczyznom. Uwzględniono tu najbardziej istotne zmienne socjodemograficzne: wiek, płeć, miejsce zamieszkania i poziom wykształcenia, które mają znaczenie w różnicowaniu opinii respondentów wobec powyższych kwestii.
Keywords: struktura rodziny; przemiany rodziny; układ ról w rodzinie