Dostęp do informacji publicznej rozważany przez pryzmat procesów anonimizacji oraz pseudonimizacji danych - Haręża, Adam (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Artykuł jest poświęcony zagadnieniom danych oraz informacji (w warstwie teoretycznej) oraz problematyce dostępu do informacji publicznej w kontekście zastosowania procesów składających się na anonimizację danych oraz pseudonimizację danych osobowych. Prócz definicji obu pojęć, artykuł zawiera wyjaśnienie różnic między tymi procesami, a także uszczegółowienie rodzajów, cech czy też metod ich realizacji.
Keywords: informacja; dane; informacja publiczna; anonimizacja; pseudonimizacja