Wprowadzenie. Konstytucyjne czy ponadnarodowe gwarancje dostępu do otwartych danych? Kilka uwag o nowym pojęciu „wykorzystywania informacji sektora publicznego” w polskim ustawodawstwie - Bernaczyk, Michał (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Artykuł wyjaśnia kilka zagadnień pojęciowych wynikających z ewolucji prawa do ponownego wykorzystywania informacji sektora publicznego, rozwiniętego w najnowszej dyrektywie UE 2019/1024 z dnia 20 czerwca 2019 r. w sprawie otwartych danych i ponownego wykorzystywania informacji sektora publicznego (dalej jako „dyrektywa 2019/1024”). Mimo faktu, że ponowne wykorzystywanie zostało wprowadzone jako odrębne uprawnienie, zależne od krajowego ustawodawstwa o dostępie do informacji, przechodziło ono stopniową ewolucję w kierunku prawa podstawowego do poszukiwania oraz uzyskiwania cyfrowych informacji i danych wynikającego z Karty praw podstawowych Unii Europejskiej. Ewolucja prawa do ponownego wykorzystywania i jego najnowsza implementacja w ustawie z dnia 11 sierpnia 2021 r. o otwartych danych i ponownym wykorzystywaniu informacji sektora publicznego może okazać się ostatnią deską ratunku dla jednostek, prywatnych przedsiębiorców rozczarowanych nieefektywną i względnie anachroniczną ustawą o dostępie do informacji publicznej.
Keywords: ponowne wykorzystywanie informacji sektora publicznego; dyrektywa re-use; prawo do informacji; dostęp do informacji publicznej; Karta Praw Podstawowych Unii Europejskiej; Europejska Konwencja Praw Człowieka; Konstytucja RP; dyrektywa 2019/1024