Umowa o współdziałanie na tle umów w administracji - Piechota-Oloś, Ewa (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii, 2020)
Przedmiotem analizy niniejszego artykułu jest próba odpowiedzi na pytanie dotyczące charakteru umowy o współdziałanie, badanej z perspektywy umów zawieranych w administracji publicznej. W tym celu autorka przeanalizowała umowy w administracji, stanowiące jedną z form działania administracji publicznej. W tym zakresie przedstawione zostały występujące poglądy doktryny nauki administracji co do miejsca i kwalifikacji umów zawieranych w prawie administracyjnym. Wskazane na ich tle wątpliwości w zakresie cech charakterystycznych umów w administracji zostały następnie poddane rozważaniom w odniesieniu do umowy o współdziałanie. Dokonanie charakterystyki nowej umowy wprowadzonej do polskiego prawa podatkowego, finalnie doprowadza autorkę do przyjęcia publicznoprawnego charakteru umowy o współdziałanie.
Keywords: umowy w administracji; umowa o współdziałanie; współdziałanie w prawie podatkowym