Kierunki zmian w kulturze kształcenia pedagogów. Deskrypcje i reinterpretacje - Duraj-Nowakowa, Krystyna (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera, 2022)
Celem opracowania czynimy przegląd stanowisk pedeutologicznych wobec zmian w kulturze edukacji przyszłych pedagogów. Rozpoznawaniu problemu poznania służy metoda studyjna piśmiennictwa i analiza pozyskanych stamtąd materiałów. Za istotne wsparcie przyjmujemy wyniki obserwacji uczestniczących – longitudinalnie – z trzech, organizacyjnie, szczebli edukacji przyszłych pedagogów. Wynikiem podjętych zadań jest układ trojakich kwestii rozwiązywanej problematyki bez unikania trudności ich lapidarnej, ale zarazem zasadnej charakterystyki. Trudności bowiem – spoglądając systemologicznie – dotyczą wszystkich komponentów całościowego ujęcia specyfiki trzech typów przesłanek przemian w kulturze akademickiej edukacji pedagogów.
Keywords: przesłanki edukacji pedagogów; cele przygotowywania pedagogów; zmiany w kulturze kształcenia pedagogów