Peer mediation and bullying at school - Dončevová, Silvia (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera, 2022)
Jednym z istotnych zadań szkoły jest stworzenie środowiska wspierającego rozwój osobowości dziecka, a także stworzenie odpowiednich warunków pracy dla wszystkich uczestników procesu edukacyjnego. Niemniej jednak szkoła jest często środowiskiem napięć, konfliktów i źródłem psychologicznej traumy dla dzieci, rodziców i nauczycieli. Dostrzeżono szczególny potencjał mediacji rówieśniczych w środowisku szkolnym w obszarze wzmacniania odporności ofiar oraz promowaniu pozytywnych zmian w zachowaniu rówieśników.
Keywords: przemoc szkolna; władza; ofiary i sprawcy mobbingu; mediacja rówieśnicza; prewencja; interwencja; resilience