Branding narodowy jako teoria i praktyka. Krytyczna analiza wybranych tekstów na temat marki kraju z lat 1997-2017 - Bojakowski, Waldemar (Uniwersytet Wrocławski, 2020)
Przedłożona rozprawa dotyczy brandingu narodowego jako fenomenu komunikacyjnego. Kierując się postulatami postfundacyjnej analizy dyskursu, przyglądam się w niej temu, jak tworzonoi reprodukowano wypowiedzi o brandingu narodowym. Przyjmuję przy tym założenie, zgodnie z którymkażdy porządek społeczny związany jest bezpośrednio z dyskursywnymi warunkami możliwości jegopojawiania się. W sensie praktycznym oznacza to, że pytania dotyczące sensowności brandingunarodowego były dla mnie właściwie pytaniami o to, jaką rzeczywistość tworzyli autorzy uznającyza zasadne spojrzenie na państwa narodowe przez pryzmat marki. Wymieniona w tytule dysertacji teoriabyła więc dla mnie zbiorem wypowiedzi ustanawiających pewien możliwy do zaobserwowania porządekspołeczny, w którym kategorie takie jak państwo, naród oraz tożsamość narodowa nabierały nowego,nieznanego wcześniej znaczenia.Do najważniejszych celów dysertacji należało przede wszystkim dążenie do opisania,jak konstytuował się dyskurs o marce narodowej, tzn. w jaki sposób tworzono i legitymizowanopodstawy myślenia o państwie narodowym jako „obiekcie” działań brandingowych. Kolejnym zadaniembyła próba uchwycenia ogólnej dynamiki brandingu narodowego, który na przestrzeni lat podlegałzarówno dyspersji, jak i sedymentacji. W tym aspekcie istotne było dla mnie scharakteryzowanie teoriizarządzania marką narodową w dłuższej perspektywie czasowej, a także ustalenie na tej podstawie, jakiezmiany zachodziły w ramach tej formacji dyskursywnej. Moim ostatnim celem była wieloaspektowaanaliza konkretnych tekstów na temat marki narodowej, w których tworzono i reprodukowanointeresujący mnie porządek społeczny.
Keywords: branding narodowy; zarządzanie marketingowe; marketing; marki krajowe