Problematyka następstwa prawnego mortis causa kont na platformach dystrybucji cyfrowej gier komputerowych - Trzpis, Kamil (Wydawnictwo C.H. Beck, 2022)
Celem niniejszego opracowania jest omówienie zagadnienia dziedziczenia kont zmarłych użytkowników na platformach dystrybucji cyfrowej gier komputerowych przez spadkobierców. W pracy dokonano oceny obowiązujących przepisów prawa spadkowego przez pryzmat możliwości ich stosowania w odniesieniu do dóbr cyfrowych w takiej postaci. Przedstawiono przykładowe rozwiązania stosowane przez wybrane platformy. Poruszono także kwestie ochrony tajemnicy korespondencji spadkodawcy i osób trzecich, prowadzonej na takich platformach. Na koniec zajęto stanowisko odnośnie do przedmiotu rozważań oraz sformułowano postulaty de lege ferenda.
Keywords: dziedziczenie kont na platformach cyfrowej dystrybucji; dobra cyfrowe; gry elektroniczne; tajemnica korespondencji; spadek