Zdrowie dzieci i młodzieży jako produkt medialny? (analizy i refleksje) - Kowalski, Mirosław (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera. Ewa Jurczyk-Romanowska, 2021)
Świadome kształtowanie postawy krytycznej może skutecznie przeciwdziałać powierzchowności, szerzeniu się konsumpcjonizmu zdrowotnego i degradacji kultury zdrowotnej. Aktywne analizowanie telewizyjnych obrazów zdrowotnych uzmysławia odbiorcy przewagę wartości zdrowia nad instrumentalną gonitwą o zdrowie będące towarem. Prowadzi do zrozumienia siebie i do zrozumienia drugiego człowieka poprzez odpowiedź na pytanie: Jaki obszar (czyj? właściwy dla kogo?) rzeczywistości zdrowotnej przedstawiają poszczególne telewizyjne teksty i obrazy o charakterze zdrowotnym?
Keywords: zdrowie; nauczyciel; edukacja; promocja zdrowia