Znaczenie muzyki w domach rodzinnych studentów pedagogiki przedszkolnej i wczesnoszkolnej - Szczyrba-Poroszewska, Joanna (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera. Ewa Jurczyk-Romanowska, 2021)
Doniosłość bogatego muzycznie środowiska została wyeksponowana w wielu badaniach, które dotyczyły dzieci i wybitnych muzyków. Pominięci zostali w nich przyszli nauczyciele pedagogiki przedszkolnej i wczesnoszkolnej. Niniejsze badania stanowią zatem próbę udzielenia odpowiedzi na pytanie: jakie jest znaczenie muzyki w domach rodzinnych studentów pedagogiki przedszkolnej i wczesnoszkolnej?
Keywords: akulturacja; studenci pedagogiki przedszkolnej i wczesnoszkolnej; edukacja muzyczna; kompetencje muzyczne; pedagogiczne wyzwania współczesności; kultura muzyczna domu rodzinnego nauczycieli