Efektywność terapii poznawczo-behawioralnej –modyfikacja poziomu lęku i samooceny u rodziców dzieci z ASD - Płoszaj, Małgorzata; Kossewska, Joanna (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera. Ewa Jurczyk-Romanowska, 2021)
Rodzice dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu (Autism SpectrumDisorders, ASD – ang.) doświadczają przewlekłego stresu, który często przeradza się w zaburzenia lękowe i depresyjne, a także dysfunkcje somatyczne. Ze względu na permanentne obciążenie konieczne jest zastosowanie terapii, prowadzącej do zmniejszenia niepokojących objawów, i rozwijanie skutecznych strategii radzenia sobie. Nieliczne jeszcze publikacje dostarczają danych o skuteczności terapii poznawczo-behawioralnej zastosowanej wobec rodziców i opiekunów dzieci z ASD.
Keywords: CBT; terapia poznawczo-behawioralna; zaburzenia ze spektrum autyzmu; ASD; rodzice; stres; lęk; samoocena