Znaczenie opieki nad wnukami w jakości życia osób w podeszłym wieku - Czepczarz, Jarosław; Czepczarz, Agata (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera. Ewa Jurczyk-Romanowska, 2021)
Rodzina jest pierwszą grupą społeczną, w jakiej funkcjonuje człowiek. Większość osób starszych odczuwa silną potrzebę posiadania dobrych więzów rodzinnych. Jeśli pozwala im na to stan zdrowia, mogą oni odpowiadać za wiele obowiązków domowych. Dziadkowie wyręczają młodsze pokolenie, które jest aktywne zawodowo, co daje im poczucie użyteczności w funkcjonowaniu rodziny. Rodzice często decydują się na oddanie potomstwa pod opiekę dziadków z wielu różnych powodów, często nie zastanawiając się, jaki wpływ ma to na zdrowie osób starszych.
Keywords: opieka nad wnukami; babcie; dziadkowie; rodzina