Nauczyciel i wychowawca Profesor Zygmunt Ruta (1932–2021) – życie i nauka - Ślęczka, Ryszard; Ruta, Adam (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera. Ewa Jurczyk-Romanowska, 2021)
W opracowaniu odniesiono się do młodości, wykształcenia i życia rodzinnego Zygmunta Ruty, jednego z najwybitniejszych profesorów krakowskiego środowiska naukowego. W części zasadniczej przedstawiono dorobek naukowy prof. Z. Ruty oraz starano się pokazać jego wpływ na losy współczesnej pedagogiki. Nie zapomniano też o jego związkach z dzisiejszym Uniwersytetem Pedagogicznym w Krakowie, które wyrażały się w licznych prac naukowych oraz sumienności w wykonywaniu zadań nauczyciela akademickiego.
Keywords: profesor; nauczyciel i wychowawca